Φακές Εγκλουβής

Κάθε τόπος είναι ταυτισμένος με ένα γεγονός, ένα προιόν μία ιστορία.
Για δεκάδες χρόνια το χωριό της Εγκλουβής Λευκάδας είναι ταυτισμένο με την καλλιέργεια της φακής.
Οι φακές έχοθν αποδεδειγμένα υψηλή διατροφική αξία. Είναι πλούσια πηγή υδατανθράκων, φυτικών πρωτεινών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως επίσης αποτελούν πηγή σιδήρου και ασβεστίου.
Το πλεονέκτημά της σε σχέση με παρόμοια όσπρια είναι ο ελάχιστος χρόνος βράσης και η καταπληκτική της γεύση.
Για την μοναδικότητά της η φακή εγκλουβής έχει διακριθεί παγκοσμίως. Ο σπόρος της είναι μικρός, ανομοιόμορφος και έχει διάφορα
χρώματα σπό σκούρο καφέ σε ανοιχτό κίτρινο και από μαύρο σε ανοιχτόχρωμο πράσινο με μαύρες κηλίδες.
Έχει σπάνιο γενετικό υλικό και δείγμα της φυλάσσεται από τον ΟΗΕ και από την Συρία στο διεθνές κέντρο έρευνας για ξηρές περιοχές.
Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλλαμβάνετε στον κατάλογο του  FAO(οργανισμός τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ).
Τέλος γίνονται προσπάθειες για να αποκτήσουν οι φακές Εγκλουβής προστατευμένη ονομασία προέλευσης.

Φακές Λευκαδίτικες


½ κιλό φακές Εγκλουβής
1 κλαράκι φρέσκιας ρίγανης
10 σκελίδες σκόρδο
1 νεροπότηρο λάδι
Ξύδι
Αλάτι
Πλένετε τη φακή με κρύο νερό. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνετε μέσα τη φακή, όσο το νερό είναι ακόμα κρύο.
Περιμένετε να βράσουν χωρίς να ανακατέψετε. Μόλις βράσει, σουρώνετε τις φακές.
Ρίχνετε στη κατσαρόλα με τις φακές μια κανάτα κρύο νερό, μαζί με 10 σκελίδες σκόρδο και φρέσκια ρίγανη. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το ζουμί τους. (στα δέκα λεπτά βρασίματος, καλό είναι να βγάλετε τη ρίγανη για να μη πικρίσουν οι φακές). Μόλις πιούν το νερό τους, ρίχνετε σιγά σιγά περίπου ένα νεροπότηρο λάδι και ανακατεύετε διαρκώς τρίβοντας ελαφρά στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ανακατεύοντας θα δημιουργηθεί ένα είδος κρέμας, προσθέτετε σιγά σιγά λίγο νερό και ανακατεύετε.
Όταν τη κατεβάσετε από τη φωτιά, την αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε με λίγο λάδι, ξύδι, αλάτι
Πηγές:  www.fakesegklouvis.gr
            www.eliasmamalakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου