Εξάνθεια

Η Εξάνθεια (Τοπική Κοινότητα Εξανθείας - Δημοτική Ενότητα ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ), ανήκει στον δήμο ΛΕΥΚΑΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΕΥΚΑΔΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Εξάνθεια”. Έδρα του δήμου είναι η Λευκάδα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Νησιών Ιονίου Πελάγους.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Εξάνθεια ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Εξανθείας, του πρώην Δήμου ΣΦΑΚΙΩΤΩΝ του Νομού ΛΕΥΚΑΔΟΣ.
Η Εξάνθεια έχει υψόμετρο 628 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αμφιθεατρικά χτισμένη. Την έχτισαν οι κάτοικοί της για να αποφεύγουν τις επιδρομές των πειρατών που λεηλατούσαν τα νησιά αλλά και να προστατεύονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ο επισκέπτης πράγματι μαγεύεται από μια εικόνα ιδιόμορφη. Από τα όμορφα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και από την αρχιτεκτονική των μικρών διώροφων σπιτιών, το ένα κολλητά στο άλλο.
Τα σπίτια είναι διαταγμένα όλα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην "κόβουν" τον ήλιο το ένα στο άλλο. Επισκεφτείτε τον ναό του Αγίου Στεφάνου και αγναντέψτε το Ιόνιο πίνοντας το καφεδάκι σας ή τρώγοντας θαυμάσιο παραδοσιακό φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου