Λαδόπιτα

Η λαδόπιτα ειναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Λευκάδας. Παρασκευαζόταν κυρίως σε γάμους και βαφτίσια όπου οι γυναικες της οικογένειας μαζεύονταν και μαζί με πραδοσιακά τραγούδια ετοίμαζαν τα προεόρτια.
Η συνταγή της έχει απλά νηστίσιμα, αγνά υλικά αλλά χρειάζεται την μαστοριά της.

Υλικά:
  • 3 ποτήρια λάδι
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • σησάμι, κανέλλα, αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι
  • 1 χούφτα σιμιγδάλι
 Εκτέλεση::


Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 10 λεπτά και το φυλάμε να είναι ζεστό.
Βάζουμε το λάδι (αφού κρατήσουμε δύο δάκτυλα από το τρίτο ποτήρι) σε ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά να κάψει. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, τόσο ώστε να γίνει ένας πολύ πυκνός χυλός και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσόξανθο χρώμα. Προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Γίνεται ένας τρυφερός χαλβάς. Τον στρώνουμε στο ταψί αφού το πασπαλίσουμε με σησάμι και τον πατάμε για να ισιώσει η επιφάνειά του. Πασπαλίζουμε με σησάμι, χαράζουμε την πίτα σε φελιά (ρόμβους) και μπήγουμε από ένα αμύγδαλο στο κάθε φελί.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, για μια ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού. Τότε η πίτα είναι έτοιμη.
Πασπαλίζουμε με κανέλλα και λίγη ζάχαρη. Την κόβουμε όταν κρυώσει. 


Tips
Ανακατεύετε συνεχώς και πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Προσέχτε γιατί ο χυλός πετάγεται με την προσθήκη του σιροπιου.

Πηγή: www.lefkada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου